lördag 2 januari 2016

Håll koll på livet och plattorna!


Ett nytt år - 2016 - med koll på spisplattorna!

När jag ser tillbaka på 2015 kan jag välja att se vad jag vill. Jag ser massor av tid med många av mina älskade familjemedlemmar och vänner - medan vissa andra blev det mindre tid med. Jag ser attentat i Paris och jag ser flyktingar och arbetslöshet, krav på regeringar att fixa allt och vädret som gått i baklås och oroar många. Jag ser vårblommor mitt i vintern och jag hör vårfåglar kvittra. Jag ser folk som gnäller och oroar sig över detta faktum och jag ser folk som passar på att njuta av blommor, sol och fågelsång "på fel tid".

 När jag är medveten om att det jag väljer att känslomässigt dröja kvar vid programmerar min framtid, så finns det saker som hänt som jag låter kvickt passera förbi. Annat stannar länge. Som att jag beslutade att 2015 skulle bli ett år då jag skulle satsa på min hälsa. På mig själv. Ja, faktiskt, Sen bara gjorde jag det. Och gissa vad? Jag lärde mig massor! Fick massor, Lurade ohälsan och passade på att njuta iställt för att skämmas. (För att jag inte gör allt jag vill och "bör".)

En par saker vill jag nämna som blev särskilt viktiga tankar för mig: Spisplattan och relationerna.

För ett år sedan drygt blev jag tvungen att välja. "Vad ska jag satsa på med den lilla energi jag nu har?" Arbete, hälsa, relationer, huset, trädgårdsodlingar, släktforskningen, vänner hit och dit, de inte färdigskrivna böckerna... ? Säkert fanns det fler val som just nu fallit i skön glömska.

Det var där spisen kom in. En son sa: Tänk dig en spishäll med fyra plattor.  Vilka är viktigast för dig? ... Grytor som kokar och puttrar, kräver ständig passning men det kokar över, bränner vid, det blir för lite och för mycket och inte alls... Och när ska man hinna rengöra spisen om den måste ha alla puttrande hela tiden? Grytorna representerar Hälsa, Familj, Jobb och Vänner.  En mycket duktig coach som kom susande på ett gyllene bananskal till mig sa: BRA! Vad väljer du? Sen guidade han mig att hitta i mina egna överväldigande tankar... (Vill du veta mer har jag en fin och färgglad beskrivning på pdf som jag gärna delar med mig av.)

Jag som i det närmaste utmattad fortfarande hade mycket vilja i mig - det finns så många saker kvar att göra - måste välja noga. Det innebar att jag måste välja bort också. Det var s v å r t. Det kändes h e m s k t. Men till slut kröp det fram - jag måste välja hälsan. Annars har jag inget alls kvar att ge mer. Jag kände det i varje del av min stressade kropp. Med detta i medvetandet blev valet enklare. För att någonsin kunna ge mer så måste jag ge mig själv tid att läka och bli frisk. "Att bli frisk är mitt jobb", klingade i huvudet, som en uppmanande röst i mitt inre en värkbruten jobbig morgon några år tillbaka. Då förstod jag inte meddelandet så bra. Men så småningom blev jag redo.

Så tacksam jag är för allt stöd från familj och vänner genom hela 2015! Enbart en gryta höll jag kokande - Hälsan. Nästan alltid valde jag bort allt annat. Det gav resultat. Jag vill inte påstå att jag är annorlunda efter detta år - vill fortfarande mer än jag orkar eller har tid - men jag är mer medveten om HUR jag är. Det är ett bra steg. Och min hälsa är god! När jag tar hand om mig. Detta år blir det en platta till.  Jag är redo för det nu med den bas jag har skaffat mig 2015. (Kommer till det senare. Kanske januari 2017.:-)

 Men nu till en tanke som slog mig någon gång i december efter att ha satsat och lyckats så bra med mina hälsomål. Jag var - är fortfarande en dryg vecka till - i ett litet hus vid kusten i Franska Normandie. Massor av ljuvliga promenader, tränade franskan, plitade på en bok då och då - och fick en hel massa nya glada människor att umgås med. Långa luncher med goda vänner, många rätter och njutbara konversationer! Allt var fantastiskt! Ett liv som jag vet många går och drömmer om.

Man säger ju att den som är frisk har tusen önskningar men den som är sjuk har bara en. Men jag undrar det, jag... Är det alltid så? Till en viss gräns, säkert. Men att lägga ALL tid på sig själv och sin hälsa - det är jag inte beredd att göra! Jag älskar min familj, får glädje och kraft ifrån dem och vill ha dem nära mig så mycket det går! Det gick inte förstås när jag är i Frankrike och alla andra någon annanstans! Så när en dotter skapade en Familjegrupp på internet som barnen började skicka meddelanden och foton i så värmde det mitt hjärta otroligt mycket mer än alla fina luncher och konversationer i världen. (Även om jag inte vill mista de heller helt.)  Så det jag önskar av detta år är ÄNNU mycket mer tid med familjen och nära vänner! Tid i hälsans tecken! Tänk om vi hade ett STORT hus här nere vid den sköna stranden där hela stora familjen får plats! Och andra goda vänner då och då! Lite miljöombyte brukar de flesta gilla. Det skulle jag gärna bjuda på - om jag bara kan få lite fart på den plattan nu i år! Men huset vi har i Bergkvara går inte heller av för hackor. Så tacksam att vi har det!Håll koll på dina spisplattor så är jag säker på att du får ett fantastiskt gott 2016! Det ska jag göra i alla fall - det får bli mitt bidrag till mänskligheten detta år! Hoppas det duger - annars får jag vara glad ändå.
KraM
----------------------------------------------------- Gå in på flikarna högst upp så hittar du mig på facebook om du vill. Du hittar också till familjeföretaget Blomberg Entertainment på Länksidan och vill du veta lite mer om hur det är att Vila i frid redan i livet - så är du välkommen tillbaka. Det är en livsuppgift, känner jag.Och många saknar just frid, tycker jag mig ha märkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar