måndag 18 oktober 2010

Neandertalare eller apor?

http://www.youtube.com/watch?v=z_B1rd1P_O8

Hörde idag att vi har 4% i oss av neandertalargener - homo sapiens är till skillnad från den förra en art som kan kommunicera med sin omgivning på ett givande sätt. Många i samma läger säger att vi härstammar från aporna också. Det skulle i så fall betyda att utvecklingen går b a k å t istället för framåt som vi gärna vill tro (om oss). Apor kan ha strålande sätt att kommunicera och ett mirakulöst minne... när jag tänker på det så är jag säker på att jag är en sämre sorts avkomling från dessa (av många andra) smarta djur.. Men å andra sidan kanske jag har ett val att förstärka eller förringa mina givna gener? Om nu vi härstammar från aporna - vilka härstammar aporna då ifrån? Det blir en lång osäker gissning så jag förstår att det finns andra sätt att fundera kring detta.

I Mosebok 1: 27 - Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem.

Hur ska jag veta? Tittar i Bibeln igen - 1 Korintierbrevet 2: 10, 12, 14 (eller hela kapitlet om Guds vishet.) Har då Gud gett oss en ande som kan få vishet direkt ifrån Gud själv? Ja, om vi väljer det. En oandlig människa kan inte förstå - hon har valt att inte förstå... Och Guds finaste gåva till oss förutom livet självt är handlingsfrihet. Frihet att välja bort att få veta - eller att ångra oss och få del av Kristi gåva - försoningen och förlåtelsen! Mäktigt - ingen apa kan ge detta hur duktig han än är. Tror att jag - trots min dumhet, tröghet och dåliga minne som emellanåt visar sig - har något mycket gott inom mig som jag kan utveckla när jag tar emot att jag faktiskt är ett barn till Gud och inte till dumma neandertalare eller ens smarta apor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar