tisdag 25 januari 2011

Min mormors mormors mormor heter Britta!

Vilken kväll!
Min kära make var inte hemma igårkväll (måndag är en lite speciell familjekväll för oss - hemaftonskväll) så ensam som jag var gjorde jag en lite annorlunda inbjudan. De som kom måste ha dop-eller vigselcertifikat för att styrka sin identitet. Jag känner ju inte alla som dyker upp och just nu ville jag bara ha släktingar med mig. Det var en familj från Amiralitetsförsamlingen i Karlskrona som dök upp:
Pappa Carl Magnus Svensson född 15 april 1820 (tror jag det stod, prästen gjorde ett bra jobb men sista siffran var otydlig)
Mamma Rosalie Ekström född 14 oktober 1819
Barn:
Carl Theodor, född 12 feb 1845
Wilhelmina - min mormors mormor - född 10 maj 1846
Emelie Sophie född 9 april 1848
Carl Theodor - jo, igen! - född 17 dec 1849
Så tragiskt! Det är inte ovanligt att när ett barn dör så ger man nästa av samma kön samma namn. Ikväll, hoppas jag, ska jag ha hittat den lilla gossens namn i dödboken mellan 1845 - 1849. Det enda positiva i denna sorg för familjen är att jag  - snart 166 år senare - förmodligen kommer att hitta mer information om föräldrarnas födelseplatser mm. Jag ser så mycket fram emot det och det verkligen känns att de gör det också. Död betyder inte att man försvinner - men man begränsas väldigt så det är bäst man tar vara på livet så bra man kan;-)

Just det - höll på att glömma Britta! Rosalies mammas namn stod nämnt i vigselbeviset från den 2 nov 1845 och var den enda familjemedlemmen i detta dokument. Målaremästare Änkan Britta Cath. Ekström. Min mormors mormors mormor. Hej Britta - välkommen är du, liksom hela kära familjen!

2 kommentarer:

  1. Så häftigt! Då kan jag berätta för mina barn att deras mormors mormors mormors mormor heter Britta. :)

    SvaraRadera