onsdag 11 januari 2012

Om ansvar...

Dagens lektion alltså - lägg ner alla elektroniska hjälpmedel en stund - jag vill inte att ni gå upp på internet för att kolla. Jo, tack så mycket. Det är viktigt. Ja, dagens lektion handlar om ansvar.
A N S V A R skriver jag här på tavlan.
Någon som vet något om ordet?
Hört talas om det hemma? I skolan? På jobbet? Räck upp en hand!
Inte det - nähä.
Ansvar är annars ett fint gammalt ord som för åtminstone mina tankar till hur det var innan "Slit-och-släng-eran" inleddes.
Som tillverkare och producent av stora saker och små ting satte man en ära i att göra ett bra jobb. Ett jobb som höll. Man satte sitt namn i pant. Man fick lära sig att göra ett bra jobb och vara stolt över det.  I de fall det behövdes en innehållsförteckning kunde man förstå den. Giftiga saker förekom - om man inte visste om att det var skadligt. Man satte en ära i att betala för sig. Man betalade gärna för ett bra vara eller tjänst. Fanns det en gratis lunch på den tiden så var den gratis... Förvaltarskap kanske ni känner till?! Inte det, nä. Att stå för det man säger då? Hålla det man lovat? Som företagare, privatperson eller till och med politiker och tidningsredaktör. Jojomen. Kunna lita på att det man köpt för dyra pengar ska hålla - utan extra försäkringar. Konsekvens - det vet ni väl något om kanske? Snälla säg att ni vet något om att man måste inse att det finns konsekvenser av ens handlande? Nähä... Det var tragiskt...  Arma barn - vilken tid lever ni i? Ni kan inte ens minnas vad ansvar en gång betytt! Hur gör vi nu då...  Frihet då? Prata rakt ut nu om ni känner till detta ord! Ojojojojojojoj... ni kan alltså prata, kära klass. Det blev lite mycket nu men om alla ni som känner till ordet frihet i handling i samband med konsekvens fortsätter att höja sin röst så kan vi säkert få ordning så småningom... Vad säger ni kära klass? Men... säg något då! Vi får nog ha ett litet föräldramöte om det här så att ni får hjälp att lära vissa ords betydelse från grunden. Jag måste erkänna att uppgiften känns lite övermäktig för bara en stackars lärare som jag, men jag måste säga att ni är en väldigt skötsam klass. Det tackar jag för. Ja, Thure? Nej, du har rätt - inte många fyrtiotalister har föräldrar som orkar gå på föräldramöte... Nej, vi får nog tänka om här...


Du hittar mig på face book om du vill. Du hittar också till familjeföretaget Blomberg Entertainment här och vill du veta lite mer om hur det är att Vila i frid redan i livet - så är du välkommen tillbaka. Det är en livsuppgift, känner jag.Och många saknar just frid. Varje dag går jag in på Skrivarcoachen Ann Ljungbergs SkrivPuff och får ett nytt ord att skriva om. Ett skönt sätt att få hjärnan att vakna till liv! Kolla länklistan...

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet på ett roligt sätt :)
  Känner du som jag, att ansvar minskat i betydelse?

  SvaraRadera
 2. Ja, Anne - det är ett av många bortglömda ord, tror jag. Men jag vill inte lasta en speciell åldersgrupp för det - egentligen;-)

  SvaraRadera
 3. Ansvar byter skepnad och följer med i framtiden. Det om något är viktigare nu än tidigare om vi ska ha en frisk planet för våra kommande generationer. Tyvärr finns det för många som tänker kortsiktigt med girighet. Dags för alla att ta ett gemensamt ansvar oavsett åldersgrupp.

  SvaraRadera